9 πρότζεκτ επιστημονικής φαντασίας που γίνονται πραγματικότητα

Οι άνθρωποι έχουν περπατήσει στη Σελήνη και έστειλαν μηχανές στην επιφάνεια του Άρη . Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Καθώς η επιστήμη προχωρά, φαίνεται ότι όλα αυτά τα απίστευτα κοστούμια, πλοία και διαστημικές αποικίες που μας δόθηκαν από την επιστημονική φαντασία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο κοντά να πραγματοποιηθούν από ότι πιστεύουμε.

1.Διαστημική στολή Buzz Lightyear

buzz lightyear stoli

Η εντυπωσιακή διαστημική πανοπλία του ήρωα του Toy Story ,Buzz Lightyear, γίνεται πραγματικότητα από τη NASA με τη μορφή της επερχόμενης στολής Z1. Το κοστούμι, που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το ταξίδι στο διάστημα, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η NASA ανανέωσε σημαντικά τα ρούχα των αστροναυτών της σε περίπου είκοσι χρόνια.

Διαθέτει μια νέα σχεδίαση hatchback που επιτρέπει στον χρήστη να περπατήσει απλώς από πίσω, αντί να υποβληθεί στην επίπονη διαδικασία επιδέσμου που απαιτείται από τα παλαιότερα κοστούμια. Το πίσω μέρος μπορεί επίσης να προσκολληθεί σε διαστημόπλοια και σταθμούς, έτσι ώστε ο φορέας να κυριολεκτικά μπορεί να πηδήξει στο διάστημα. Οι επιστήμονες της NASA δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη εάν το κοστούμι θα διαθέτει αναδυόμενα φτερά και ένα πιστόλι λέιζερ.

2.Εμπορικά διαστημικά ταξίδια

diastimoploio ektos ghs

Τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια περιμένουμε να συμβούν από τότε που εγκαταλείψαμε την τροχιά της Γης. Η Virgin Galactic, μια υποδιαίρεση του ομίλου Virgin του Sir Richard Branson, αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή τη δική της σειρά εμπορικών διαστημικών πλοίων. Αυτά τα διαστημόπλοια έχουν την επιπρόσθετη έκκληση να είναι πολύ πιο φανταστικά από τα πλοία της NASA ή της Roscosmos (η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος).

Τα διαστημόπλοια της Virgin Galactic θα εκτοξευτούν στο διάστημα από ένα μεγάλο αεροπλάνο με δύο κύτους που λειτουργεί ως μητρικό πλοίο. Οι πτήσεις θα είναι υποπορριμικές – πράγμα που σημαίνει ότι αν και μπορείτε πραγματικά να επισκεφθείτε το διάστημα, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά.

3.Μια αποικία στον Άρη

apoikia ston arh

Ο Elon Musk, ο ιδρυτής του PayPal, έστρεψε το επιτυχημένο βλέμμα του στο διάστημα. Η εταιρεία διαστημικών μεταφορών, SpaceX, συνεργάζεται με τη NASA και είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποιεί παραδόσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αλλά ο Musk έχει υψηλότερο στόχο: το μακροπρόθεσμο σχέδιό του είναι να ξεκινήσει τον αποικισμό του Άρη. Στοχεύει στην οικοδόμηση ενός αυτοσυντηρούμενου οικισμού με περισσότερα από 80.000 άτομα. Αυτό είναι περισσότερο από ολόκληρο τον πληθυσμό των Βερμούδων.

Αν και η απαραίτητη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, ο Musk έχει ήδη υπολογίσει το κόστος της επιχείρησής του. Αποδεικνύεται ότι το έργο είναι εκπληκτικά προσιτό: θα μπορούσε να ξεκινήσει με μόλις 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν «απλώς» ακούγεται λίγο ακατάλληλο, λάβετε υπόψη ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2012 ήταν 683,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι καλά νέα για εμάς: ένα εισιτήριο διαστημοπλοίων από τη Γη στον Άρη θα μπορούσε να κοστίσει μόλις 500.000 $. Ωστόσο, ο Musk δεν αναφέρει κανένα εισιτήριο.

4.Βάση της NASA στην Σελήνη

vasi stin selini

Η βάση του φεγγαριού είναι σχεδόν το πρώτο πράγμα που θα χτίζαμε αν η δουλειά μας μας επέτρεπε να πειραματιστούμε στο διάστημα. Είναι περίεργο λοιπόν να πιστεύουμε ότι κανείς δεν την έχει κατασκευάσει ακόμη. Αλλά αυτό το γεγονός μπορεί να αλλάξει. Τυχαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι ακόμα καλύτερο: μια βάση στην πλευρά του φεγγαριού που βλέπει μακριά από τη Γη.  Η NASA σχεδιάζει να τοποθετήσει επανδρωμένο σκάφος σε ένα σημείο Lagrangian που ονομάζεται “L2” (με άλλα λόγια, μια περιοχή στην άκρη της Σελήνης όπου οι συνδυασμένες βαρύτητες της Γης και του φεγγαριού φτάνουν σε ισορροπία).

5. Διαστημικά Μαχητικά

diastimiko maxitiko

Ένα ρομποτικό σκάφος με το όνομα “X-37B Orbital Test Vehicle” επέστρεψε πρόσφατα από μια μυστηριώδη δεκαπεντάμηνη δοκιμαστική περίοδο σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι λεπτομέρειες της αποστολής της παραμένουν εξαιρετικά λίγες – κάτι που γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον όταν θεωρούμε ότι το X-37B δεν είναι όχημα της NASA, αλλά μάλλον στρατιωτικό σκάφος.

Αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν κανένα σχόλιο σχετικά με το X-37B, εκτός από το γεγονός ότι η αποστολή, όποια και αν ήταν, ήταν τεράστια επιτυχία. Αυτή η έλλειψη εξήγησης μας δίνει κάποια άδεια για κερδοσκοπία: είναι πιθανό ότι το πλοίο έχει σχεδιαστεί για αποστολές κατασκοπείας ή θα μπορούσε να είναι ένα είδος βομβαρδιστικού αεροπλάνου με θέμα το διάστημα. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα τέλεια αθώο λεωφορείο, σχεδιασμένο για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων φορτίου σε διαστημικούς σταθμούς. Οι προδιαγραφές που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι είναι ικανές να είναι (ή όλες) από αυτές.

6. Διαστημικά Λέιζερ

diastimika leizer

Σχεδόν κάθε διαστημική όπερα διαθέτει κάποιο είδος λέιζερ. Είναι τόσο φοβερό οπτικό και άμεση ένδειξη ότι το θέμα της παράστασης λαμβάνει χώρα στο μέλλον – αλλά όπως αποδεικνύεται, ίσως μόνο μερικές δεκαετίες στο μέλλον.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ ερευνά ενεργά στον τομέα των όπλων λέιζερ του διαστήματος, καθώς στο κενό του διαστήματος, τα λέιζερ θα έχουν πολύ μεγάλο εύρος και θα ήταν εξαιρετικά γρήγορα (τα λέιζερ έχουν την ταχύτητα του φωτός). Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν ήδη αποφασίσει για τα πιο κατάλληλα όπλα για το διάστημα: τα χημικά λέιζερ και τις δέσμες σωματιδίων.

7. Διαστημικά Ρομπότ

diastimika robot

Οι ερευνητές στη NASA δεν είναι πρωτάρηδες στα ρομπότ. Η ρομποτική εμφανίζεται έντονα στο Mars Rover και σε πολλές άλλες συσκευές, αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που λείπει, είναι το ανθρωποειδές διαστημικό ρομπότ.

Το πρόγραμμα Robonaut προσπαθεί να το διορθώσει. Είναι ένα κοινό έργο NASA / Darpa που έχει παράγει τέσσερα διαφορετικά διαστημικά ρομπότ μέχρι στιγμής και έχει πολλά περισσότερα στην ανάπτυξη. Τα ρομπότ του προγράμματος είναι ανθρωποειδείς σε σχήμα και μπορούν να χειριστούν διάφορα εργαλεία και εργασίες με μεγάλη δύναμη και επιδεξιότητα. Δεν έχουν σταθερά πόδια, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν εύκολα σε κλειστό περιβάλλον διαστημικού σταθμού. Στην επιφάνεια ενός πλανήτη, μπορούν να προσαρτηθούν από τη μέση σε διάφορες μονάδες και οχήματα.

Τουλάχιστον ένα ρομπότ είναι ήδη σε λειτουργία. Άρχισε να εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις αρχές του 2013.

8. Λήθαργος

lithargos

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι ο τεράστιος χρόνος που μπορεί συχνά να πάρει για να φτάσουμε σχεδόν οπουδήποτε. Η επιστημονική φαντασία αντιμετωπίζει συχνά αυτό κάνοντας τους χαρακτήρες να περάσουν το ταξίδι σε λήθαργο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα – και αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του λήθαργου που να πραγματοποιείται με ασφάλεια. Ένας εφικτός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να είναι η κρυοστασία (κατάψυξη του σώματος). Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει αρκετά ακατάστατο – η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η ασφαλής κρυοστασία θα σήμαινε την αφαίρεση του αίματος από το σώμα σας ή την αντικατάστασή του μερικώς με ένα παγωμένο διάλυμα αλατούχου διαλύματος.

Μια άλλη πιθανή μέθοδος θα μπορούσε να είναι η χημική αδρανοποίηση, η οποία σας μετατρέπει τεχνητά σε ένα ψυχρόαιμο πλάσμα (έτσι κοιμάται μια αρκούδα τον χειμώνα – μείον τις χημικές ουσίες). Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη αυτήν την εγγενή ικανότητα και ότι οι επιστήμονες πρέπει απλώς να βρουν έναν τρόπο να το εκμεταλλευτούν.

9. Τηλεμεταφορά

tilemetafora

Η επιστήμη έστρεψε πρόσφατα την προσοχή της στην τηλεμεταφορά – πράγμα που ελπίζει ότι οι διαστημικοί ταξιδιώτες μπορεί κάποια μέρα να επισκεφθούν πλανήτες χωρίς καν να προσγειώσουν το πλοίο τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη μια λειτουργική έκδοση της τηλεμεταφοράς – μέχρι στιγμής μόνο σε μικρότερη κλίμακα.

Ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά και διαχωρίζει τα μικροσκοπικά σωματίδια από τις κβαντικές καταστάσεις τους και τα μεταφέρει από τη μία τοποθεσία στην άλλη. Αυτή η τεχνική δεν μπορεί να μεταφέρει οποιοδήποτε πραγματικό υλικό, επομένως δεν μπορεί να τηλεμεταφέρει ανθρώπους ή ακόμη και μύγες. Αλλά είναι μια φοβερή αρχή για κάτι που θεωρήθηκε ότι ήταν εντελώς αδύνατο . Σε περίπτωση που χρειάζεστε ένα γεγονός, η τρέχουσα απόσταση ρεκόρ για επιτυχημένη κβαντική τηλεμεταφορά είναι ογδόντα εννέα μίλια (143 χλμ.).

Πηγή:https://bit.ly/3df0vQt

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε και τη λίστα μας με τα 10 παράξενες ιατρικές παθήσεις που δεν έχετε ακούσει ποτέ!