Τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τα βιβλία, γι’ αυτό εμείς βρήκαμε τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά, ώστε να αγαπήσουν από μικρά το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Προτείνουμε όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο πιο πολύ χρόνο να αφιερώνετε παρέα στο διάβασμα βιβλίων. Πρώτα να διαβάζετε εσείς τα βιβλία για αυτά, μετά να τα διαβάζετε παρέα κι ύστερα να τα διαβάζουν μόνα τους. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θα μάθουν από το δικό σας παράδειγμα, εάν αγαπάτε εσείς τα βιβλία, θα τα αγαπήσουν κι εκείνα. Πάρτε ιδέες από τη λίστα που φτιάξαμε και δείτε το ενδιαφέρον τους να κορυφώνεται.

1) Το μυστικό της μαξιλαροθήκης (Ηλικίες 4-8)


Τι προτιμότερο για αρχή της λίστας μας από ένα παραμύθι του Τριβιζά. Ο πιο γνωστός Έλληνας παραμυθάς και προασπιστής της φαντασίας έχει πλήθος έργων που μπορεί να διαλέξει ένας γονιός. Εμείς προτείνουμε ενδεικτικά αυτόν τον τίτλο και αν αρέσει στο παιδί σας, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά που το συνοδεύει.

2) Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (Ηλικίες 4+)

Το πασίγνωστο παραμύθι του Κάρολ Λούις διατηρεί την αξία του με τον όμορφο κόσμο, τους μοναδικούς χαρακτήρες του και μια λογική παράξενα παρούσα σε κάθε πτυχή του. Μια ιστορία που ξυπνά τη φαντασία και αμφισβητεί την πραγματικότητα με παράλογη οικειότητα.

3) Το δέντρο με τα ψέματα (Ηλικίες από 5)


«Το δέντρο με τα ψέματα» της Μαρίας Αγγελίδου παρουσιάζει με δημιουργικότητα τις έννοιες του ψέματος και της αλήθειας, συνοδεύεται με μια υπέροχη εικονογραφική ερμηνεία της Ίριδος Σαμαρζτή αφήνοντας απ’ έξω φθαρμένα κλισέ και χιλιοειπωμένες φράσεις.

4) Τικ-Τακ (Ηλικίες 5+)


Το βιβλίο αυτό εισάγει με ξεκαρδιστικό τρόπο μια νέα οπτική για το παιδί σχετικά με το χρόνο, την αξία του στη ζωή και στις σχέσεις μικρών-μεγάλων. Οι γονείς (ξανά)ανακαλύπτουν μαζί με το παιδί ότι στις ανθρώπινες σχέσεις. Μεγαλύτερη αξία έχει η ποιότητα του χρόνου που περνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους παρά η ποσότητα.

5) Ο μικρός πρίγκιπας (Ηλικίες από 8)

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα το παραμύθι. Μαθαίνει στους μικρούς του φίλους την ουσία της αγάπης και την υπενθυμίζει στους μεγάλους. Είναι μία ιστορία που μπορεί να συνοδεύσει το παιδί σε όλες τις ηλικίες του, αποκαλύπτοντας με κάθε νέα ανάγνωση καινούρια μυστικά.

6) Τι μπορείς να κανείς με ένα πρόβλημα; (Ηλικίες 6-12)


Ο Κόμπι Γιαμάντα με το βιβλίο του αυτό και το «Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;» θωρακίζει τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και το οπλίζει με τα εφόδια που θα χρειαστεί για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και πρόβλημα. Συνιστούμε και τα δύο του βιβλία ανεπιφύλακτα.

Δείτε 10 βιβλία στα ελληνικά για επιχειρήσεις και οικονομική επιτυχία 2020

7) Ο Ασπροδόντης (Ηλικίες 10+)

Το βιβλίο «Ο Ασπροδόντης» ανήκει στη λογοτεχνική σειρά «Διαβάζω με τη Susaeta». Μία σειρά που εισάγει τα παιδιά στη λογοτεχνία με τρόπο που θα τους επιτρέψει να μεταβούν σε βιβλία εφηβικά χωρίς να χάσουν το ενδιαφέρον τους ή κουραστούν από την απουσία εικόνων.

8) Ο δέντρος (Ηλικίες 10+)


Η συλλογή αυτή των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης τόσο της Ελλάδας, όσο και όλου του κόσμου εξοικειώνει τα παιδιά με συναισθήματα και τη φύση έχοντας ως οδηγό την σοφία των λαών.

9) Αν ήμουν βιβλίο (Ηλικίες 8-12)

Ένας ύμνος στην αξία του βιβλίου, ένα έργο που παρουσιάζει τις δυνατότητες και τη μαγεία ενός καλού βιβλίου. Μία επιλογή που μπορεί όχι μόνο να ανανεώσει την αγάπη του αναγνώστη για τη λογοτεχνία, αλλά και να εισάγει στον κόσμο της νέους υποστηρικτές.

10) Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες ( Ηλικίες 9-16)


Για όσους γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα εγκαταλείψει τα όνειρά του και θα ξεχάσει το πάθος του. Το βιβλίο αυτό μαζί με τα «20 σπουδαία κορίτσια (αγόρια) που άλλαξαν τον κόσμο» διατηρούν και τροφοδοτούν τη φλόγα της δημιουργίας τόσο στα κοριτσάκια όσο και στα αγοράκια.