Τα 5 καλύτερα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες. Είναι ευχάριστο να τα διαβάζουμε, γεμίζουν τα καλοκαιρινά μας απογεύματα και λόγω του μεγέθους τους δεν μας κουράζουν ποτέ. Η μακρινή εποχή είναι αυτό που πάντα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και το τέλος των υποθέσεων μας ξαφνιάζει και μας προβληματίζει στα περισσότερα βιβλία. Όπως έχει μαθευτεί από τον Μπράιαν Άλντις, η Αγκάθα Κρίστι πρώτα έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τέλος και μετά αποφάσιζε ποιος είναι λιγότερο πιθανό να θεωρηθεί ύποπτος. Ύστερα έκανε μικρές αλλαγές στο κείμενο που τον ενοχοποιούσαν.

5.«Πέντε μικρά γουρουνάκια» (Five Little Pigs)

Η ΚάρλαΛεμαρσάν, μια όμορφη κοπέλα, ζητά από τον Ηρακλή Πουαρό να ερευνήσει μια υπόθεση, έτσι ώστε να μπορέσει να μάθει την αλήθεια για τους γονείς της. Πρόκειται για την υπόθεση της μητέρας της, η οποία καταδικάστηκε πριν δεκαέξι χρόνια για την δολοφονία του άντρα της. Οι χαρακτήρες που εμπλέκονται με την ιστορία είναι πέντε, όπως υποπτευόμαστε και από τον τίτλο. Ο Ηρακλής Πουαρό θα δυσκολευτεί, διότι μετά από δεκαέξι χρόνια τα στοιχεία και οι μνήμες έχουν αλλοιωθεί . Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο έπακρο το μυαλό του, για να ανακαλύψει αν μια γυναίκα καταδικαστικέ άδικα.

4.«Έγκλημα στο Νείλο» (Death on the Nile)

H Λινέτ Ρίτζγουεϊ, η οποία είναι μια πλούσια κληρονόμος και ο Σάιμον Ντόιλ είναι ένα νεόνυμφο ζευγάρι, που επέλεξαν να πάνε για ταξίδι του μέλιτος στην Αίγυπτο. Ο Σάιμον Ντόιλ, όμως είναι ο πρώην ερωμένος της καλύτερης φίλης της Λινέτ Ρίτζγουεϊ, της ξεπεσμένης αριστοκράτισσας Ζακλίν ντε Μπελφόρ. Η τελευταία τους ακολουθεί στην Αίγυπτο και τους στοιχειώνει τις μέρες τους και έτσι το ζευγάρι για να ξεφύγει από εκείνη, επιβιβάζεται σε ένα πολυτελές ατμόπλοιο. Εκεί βρίσκεται και ο Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της ζωής του, καθώς υπάρχει ένας μυστηριώδης δολοφόνος πάνω στο ατμόπλοιο.

3.«Έγκλημα στο εξπρές Οριάν» (Murder on the Orient Express)

Ο Ηρακλής Πουαρό ευελπιστεί  ν’ απολαύσει τις διακοπές του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ένα επείγον τηλεγράφημα, τον καλεί να επιστρέψει αμέσως στην Αγγλία. Στο Όριαν Εξπρές βρίσκει έναν παλιό του φίλο, τον κύριο Μπούκ και έτσι, πιστεύει πως το ταξίδι δεν θα είναι και τόσο δυσάρεστο. Κάνει λάθος όμως, διότι στη συνέχεια ανακαλύπτει πως όλα τα βαγόνια είναι γεμάτα και έτσι αναγκάζεται να μοιραστεί μια καμπίνα με τον ‘Εκτωρ Μακ Κουήν. Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη έρχεται όταν το τρένο ακινητοποιηθεί από τα χιόνια. Εκεί ο συνοδός του τρένου θα ανακαλύψει ένα πτώμα στον χώρο της κλινάμαξας και έτσι η εξιχνίαση ενός εγκλήματος ξεκινά.

2.«Ποιός σκότωσε τον Ακρόιντ» (The Murder of Roger Ackroyd)

Η ιστορία εξιστορείτε από τον γιατρό του Κινγκς Αμποτ, το οποίο είναι ένα μικρό χωρίο της αγγλικής υπαίθρου. Όταν τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου η κ. Φέραρς πέθανε, όλοι πίστευαν ότι είναι αυτοκτονία. Η κ. Φέραρς είναι μια πλούσια χείρα, που ο άντρας της φημολογείται ότι είχε δολοφονηθεί. Μια σειρά εξελίξεων έχει ξεκινήσει και όλοι σταματούν να πιστεύουν πως πρόκειται για αυτοκτονία όταν βρίσκετε νεκρός και ο Ροτζερ Ακρουντ, ο οποίος αναμενόταν να παντρευτεί την κυρία Φέραρς.

1.«Δέκα μικροί νέγροι» (And Then There Were None ή Ten Little Niggers ή Ten Little Indians)

Δέκα ξένοι προσκαλούνται από έναν άγνωστο αμφιτρύωνα στο πολυτελές σπίτι του στο νησί του Νέγρου. Ο οικοδεσπότης δεν εμφανίζεται, αλλά τους μιλάει η χαώδης φωνή του, η οποία εκτοξεύει κατηγορίες προς όλους τους καλεσμένους. Οι κατηγορίες μιλούν για φόνους που έχουν διαπράξει, αλλά δεν έχουν δει ποτέ το φως της δικαιοσύνης. Η ανησυχία και ο φόβος τους κυριεύει, όταν ένας από αυτούς βρίσκετε νεκρός. Ο δεύτερος φόνος δεν αργεί να γίνει και αυτό δεν θα είναι το τέλος. Ανακαλύπτουν ότι είναι οι μόνοι άνθρωποι πάνω στο νησί και πως είναι αδύνατο να φύγουν λόγω της απόστασης με την ξηρά και του κακού καιρού.

Θεωρείται το αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι, με πάνω από 100 χιλιάδες αντίτυπα να έχουν πωληθεί. Η πλοκή, το παρελθόν των χαρακτήρων, το μυστήριο και το αναπάντεχο τέλος το ανεβάζουν σε ένα άλλο επίπεδο.