Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βομβαρδιζόμαστε με ψεύτικες εικόνες στο διαδίκτυο. Από τον κόσμο της πολιτικής έως τον κόσμο της ψυχαγωγίας, αυτές οι viral φωτογραφίες μπορούν να κυμαίνονται από πειραγμένες τοποθεσίες έως ξεκαρδιστικά memes. Είναι δύσκολο να καταλάβετε ποιες φωτογραφίες είναι πραγματικές και ποιες είναι μια απάτη.
Αυτές οι εικόνες που ακολουθούν ήταν όλες τόσο πειστικές που κατάφεραν να φτάσουν γίνουν viral,μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από περίτεχνα αστεία.
1.Τζον Φ. Κένεντι και Μέριλιν Μονρόε
Το υποτιθέμενο ερωτικό ειδύλλι του John F. Kennedy Jr. και της Marilyn Monroe γέμισε τις στήλες εφημερίδων σε όλο τον κόσμο μετά την ερμηνεία του «Happy Birthday» από την Μονρόε στα 45α γενέθλιά του Κένεντι το 1962. Η ξανθιά καλλονή ήταν μια από τις πιο περιζήτητες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ , και πέντε χρόνια πριν, φωτογραφήθηκε καθώς συνομιλούσε με τον JFK στο Waldorf-Astoria Hotel στη Νέα Υόρκη. Αυτό που δεν κατέγραψαν οι κάμερες εκείνο το βράδυ ήταν ότι η Μέριλιν ήταν εκεί με τον σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller και η Τζάκι Κένεντι ήταν επίσης παρούσα.
Πιο πρόσφατα, νέες φωτογραφίες εμφανίστηκαν για τους JFK και τη Μέριλιν, που τραβήχτηκαν σε ένα παράθυρο μαζί που φέρεται να αγκαλιάζονται. Οι φωτογραφίες στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν από τον Βρετανό φωτογράφο Alison Jackson και δύο εντυπωσιακά παρόμοιους ανθρώπους. Ο Τζάκσον είναι γνωστός για τη σύνθεση εικόνων πολιτικών και διάσημων μορφών σε συμβιβαστικές θέσεις.
2.Το ανάποδο βιβλίο του Τζορτζ Μπους
Το 2002, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επισκέφτηκε το σχολείο George Sanchez στο Χιούστον και διάβασε ένα βιβλίο με τους μαθητές. Φωτογραφίστηκε δίπλα σε ένα νεαρό κορίτσι που διαβάζει από το βιβλίο America: A Patriotic Primer από τη Lynne Cheney και η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από το Associated Press. Στη συνέχεια, το Διαδίκτυο αποφάσισε να αναστρέψει το βιβλίο που είχε ο Μπους και φάνηκε σαν να διαβάζει ανάποδα. Η φωτογραφία έγινε viral, και ο Μπους έγινε ένα ακούσιο αστείο.
Παρά το γεγονός ότι ήταν το άκρο πολλών αστείων στο διαδίκτυο, ο Μπους επαινεί τα μέσα ενημέρωσης για τη διατήρηση των πολιτικών όπως ο ίδιος. Το 2017, δήλωσε: «Θεωρώ ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία. Ότι χρειαζόμαστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να λογοδοτούν άτομα σαν εμένα. Η εξουσία μπορεί να είναι πολύ εθιστική, και μπορεί να είναι διαβρωτική, και είναι σημαντικό για τα μέσα ενημέρωσης να καλέσουν να λογοδοτήσουν σε άτομα που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, είτε είναι εδώ είτε αλλού. “
3.Στρατιώτης στο Ιράκ
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ένας φωτογράφος με την ονομασία Brian Walski δούλευε για τους Los Angeles Times όταν έβγαλε μια φωτογραφία ενός ένοπλου Βρετανού στρατιώτη που φαίνεται να κάνει σήμα σε έναν άντρα που μεταφέρει ένα παιδί να καλυφθεί στη Μπάσρα. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα και κυκλοφόρησε ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, η εικόνα αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστή. Ο Walski είχε επεξεργαστεί δύο διαφορετικές φωτογραφίες για να δημιουργήσει τη δραματική αυτή. Στην αρχική φωτογραφία, ο άντρας και το παιδί είναι στο παρασκήνιο και όχι στην άμεση οπτική γωνία του στρατιώτη.Η επεξεργασία ανακαλύφθηκε όταν ένας άλλος υπάλληλος παρατήρησε ότι το φόντο φαίνεται να είναι αντίγραφο της αρχικής φωτογραφίας.
Ο Walki έφυγε από την εφημερίδα μετά από 20 χρόνια ως επαγγελματίας φωτογράφος. Δήλωσε, «Δεν προσφέρω καμία δικαιολογία εδώ. Αμαυρώνω τη φήμη [των Los Angeles Times]. Πάντα διατηρούσα τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας μου και δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω την πλήρη κατάρτισή μου στην κρίση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα έρθει μόνο στις πολλές αϋπνίες που θα ακολουθήσουν. “
4. Τουρίστας στις 11/9
Τις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το Διαδίκτυο ήταν κατακλυσμένο με φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες για αυτό που συνέβη εκείνη την τραγική μέρα. Μια φωτογραφία, ωστόσο, ξεχώρισε περισσότερο από τις υπόλοιπες – ένας άντρας γνωστός ως “Tourist Guy” που στέκεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με ένα αεροπλάνο που πρόκειται να χτυπήσει στο παρασκήνιο. Το μήνυμα που συνόδευε αρχικά τη φωτογραφία γράφει: «Αυτή είναι απλώς μια εκπληκτική εικόνα. Αυτό ήταν από μια κάμερα που βρέθηκε στα συντρίμμια του WTC, που αναπτύχθηκε από το FBI για αποδεικτικά στοιχεία και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σήμερα. . . Ο άντρας δεν έχει ακόμα όνομα και αγνοείται.
Το Διαδίκτυο ήταν διαφορετικό το 2001, καθώς αυτή η φωτογραφία θα είχε απομυθοποιηθεί σχεδόν αμέσως σήμερα. Το αεροπλάνο στην εικόνα είναι ένα Boeing 757, όχι ένα 767, το οποίο ήταν η πτήση 11 της American Airlines. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκε ότι η εικόνα ήταν του 25χρονου Peter Guzli από τη Βουδαπέστη, ο οποίος είχε επεξεργαστεί μια φωτογραφία ενός προηγούμενου ταξιδιού στη Νέα Υόρκη ως «αστείο» μεταξύ φίλων. Ο ίδιος παραδέχτηκε: «Δημιούργησα αυτό το αστείο μόνο για τους φίλους μου, όχι για άτομα που δεν με γνώριζαν».
5. Ο Τζέφρι Ντάμερ στο χιόνι
Μία από τις πιο διάσημες και ευρέως διαδεδομένες εικόνες του κανίβαλου και του σειριακού δολοφόνου Τζέφρι Ντάμερ είναι που ποζάρει δίπλα σε ένα «πάγο». Ο Ντάμερ ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία και τη διαμελισμό 17 ανδρών και αγοριών από το 1978 έως το 1991. Από το 2013, όταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στο Reddit μαζί με τη λεζάντα: « Βρήκα αυτή τη φωτογραφία του Τζέφρι Ντάμερ. . . ” Εμφανίζεται σε πολλές λίστες σπάνιων φωτογραφιών σειριακών δολοφόνων. Υποτίθεται ότι η φωτογραφία βγήκε το 1978, όταν ο Ντάμερ ήταν για λίγο φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Ωστόσο, η φωτογραφία έχει εξηγηθεί αρκετές φορές και δείχνει απλώς έναν φοιτητή που μοιάζει με τον εγκληματία. Η γνωστή σελίδα Snopes ονόμασε τον μαθητή ως Scott Burgeson, καθώς η αρχική δημοσίευση της φωτογραφίας ήταν υπότιτλος: «ένα χιόνι σκαλισμένο από τον scott burgeson. Ο ευρυγώνιος φακός παραμορφώνει το θέμα. Το. . . μμ. . . Το γλυπτό είχε ύψος περίπου 8 πόδια. “
6. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως κατάσκοπος της KGB
Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν ότι αυτό είναι αλήθεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συνάντησε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν ενώ ο πρώτος εργαζόταν μυστικός ως πράκτορας της KGB. Η παραπάνω φωτογραφία κυκλοφόρησε από τον επίσημο φωτογράφο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Pete Souza, δείχνοντας σαφώς στον Πρόεδρο Ρέιγκαν κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα το 1988, και ο Σουζά ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν στέκεται στα αριστερά με μια κάμερα δεμένη στο λαιμό του. Οι άνθρωποι εικάστηκαν ότι η επανέκδοση της εικόνας το 2009 ήταν μέρος μιας πολιτικής εκστρατείας επιχρίσματος.
Ο Σούζα είπε στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, «Τώρα αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι μια εικόνα που έχω στο βιβλίο μου για τον Reagan. Στα αριστερά βρίσκεται ένας από αυτούς τους τουρίστες με μια κάμερα στον ώμο του και μου έχουν επισημάνει και επιβεβαίωσει ότι αυτός ήταν ο Πούτιν. Μόλις δείτε την εικόνα θα πείτε: «Ω, θεέ μου, είναι πραγματικά αυτός».
Ωστόσο, η φωτογραφία έχει ξεκαθαριστεί και ο άνθρωπος με την κάμερα δεν είναι ο Πούτιν. Το 1988, ο Πούτιν υπηρετούσε πράγματι ως κατάσκοπος της KGB, αλλά ήταν στην ανατολική γερμανική πόλη της Δρέσδης, περίπου 2.000 χιλιόμετρα (1.200 μίλια) από τη Μόσχα.
7. Τζον Λένον και Τσε Γκεβάρα
Παρόλο που αυτή η φωτογραφία θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι ο Τζον Λένον και ο Τσε Γκεβάρα απολάμβαναν μαζί τις κιθάρες τους, αυτό απλά δεν συνέβη ποτέ. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και δεδομένου ότι τόσο ο τραγουδιστής των Beatles όσο και ο Αργεντινός μαρξιστής επαναστάτης ήταν παραγωγικοί χαρακτήρες τη δεκαετία του 1960, η φωτογραφία ήταν αρχικά πειστική, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλήρη απάτη. Το πρωτότυπο αντ ‘αυτού αποτελείται τον Lennon και τον κιθαρίστα Wayne Gabriel.
Επίσης, δεν ταιριάζει το χρονοδιάγραμμα . Οι Beatles κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 1963 και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Guevara αγωνίστηκε στην Αβάνα και τη Βολιβία. Ο Lennon θα ήταν μόλις 23 ετών, αλλά ο τραγουδιστής φαίνεται σίγουρα πολύ μεγαλύτερος στην εικόνα.
Το 1967, ο Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον στρατό της Βολιβίας σε ηλικία 39 ετών. Αφού πυροβολήθηκε, τα χέρια του κόπηκαν ως απόδειξη του θανάτου και το σώμα του θάφτηκε σε έναν χωρίς σήμανση τάφο. Το 1980, ο Lennon και η σύζυγός του Yoko Ono επέστρεφαν στο σπίτι τους στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν, όταν ο Mark David Chapman τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο Λέννον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του κατά την άφιξη – ήταν 40 ετών.
8. Τυφώνας Harvey και ο καρχαρίας
Το 2017, ο τυφώνας Harvey πέρασε από το Χιούστον και το Νοτιοανατολικό Τέξας και προκάλεσε ζημιά αξίας 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οποία επηρέασε τα σπίτια 30.000 ανθρώπων. Ήταν ο πρώτος μεγάλος τυφώνας που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005 και 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας χρήστης του Twitter αποφάσισε να εισαγάγει έναν καρχαρία σε μια φωτογραφία. Έγραψε στο Twitter: «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός είναι ένας καρχαρίας στον αυτοκινητόδρομο στο Χιούστον του Τέξας.»
Το tweet που συγκέντρωσε περισσότερα από 80.000 retweets, ήταν σαφώς ψεύτικο. Η ίδια ακριβώς φωτογραφία είχε χρησιμοποιηθεί ως ανάρτηση για τον τυφώνα Irene στο Πουέρτο Ρίκο το 2011 και ξανά κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy το 2012. Η αρχική εικόνα τραβήχτηκε το 2003 από τον φωτογράφο Thomas P. Peschak στη Νότια Αφρική για το National Geographic. Ο Peschak ισορροπούσε στο πλάι ενός ερευνητικού σκάφους, χωρίς να βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο.
9. Παδιά γράφουν λάθος τη λέξη ‘Romney’
Το 2012, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ποζάρει για μια φωτογραφία με μια ομάδα παιδιών των οποίων τα μπλουζάκια φάνηκαν να γράφουν “R-Money”. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Romney – εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 190 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων – συχνά επικρίθηκε .
Ωστόσο, η φωτογραφία ήταν επεξεργασμένη και ψεύτικη. Ο συντηρητικός blogger Erick Erickson έκανε τη φωτογραφία viral αφού την δημοσίευσε με τη λεζάντα: “γιατί ο Mitt Romney πόζαρε σε αυτή τη φωτογραφία.” Αργότερα, επιβεβαίωσε σε ένα άλλο tweet, «Η φωτογραφία του Romney ήταν επεξεργασμένη, αλλά λέει πολλά που πολλοί δεξιοί δεν εκπλήσθηκαν υποθέτοντας ότι ήταν πραγματική».
Ο Romney έχασε την προεδρία του από τον Μπαράκ Ομπάμα.
10. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο ποδήλατο
Το 2011 κυκλοφόρησε ευρέως μια εικόνα του Άλμπερτ Αϊνστάιν που απομακρυνόταν από μια πυρηνική έκρηξη. Η φωτογραφία του βραβευμένου με Νόμπελ φυσικού ήταν πραγματική και τραβήχτηκε το 1933 στη Σάντα Μπάρμπαρα. Ωστόσο, το φόντο είναι πειραγμένο, αν και προφανώς δεν είναι πολύ εμφανές, καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι το γεγονός που απεικονίζεται όντως συνέβη. Η εικόνα της έκρηξης, η οποία παρατηρείται από τον στρατό, τραβήχτηκε σε μια έρημο το 1962 σε ένα χώρο δοκιμών στη Νεβάδα. Αυτό συνέβη επτά χρόνια μετά το θάνατο του Αϊνστάιν.
Πηγή: https://bit.ly/3dQFdtv